De meesten onder ons zingen graag, al wil of durft niet iedereen dat te doen als er andere mensen in de buurt zijn. Sommigen houden hun gezang dus liever tussen hun vertrouwde badkamertegels of in de wagen. Anderen doen het dan weer graag samen, in groep. Niet alleen zingen we graag omdat het gewoon leuk is, maar ook omdat we dan getracteerd worden op endorfines. Mensen die sport beoefenen maken er dankbaar gebruik van, deze stof treedt immers in werking bij lichamelijke pijn, verdriet, opwinding, vreugde, pikant voedsel, bij het ervaren van liefde en ook tijdens een orgasme. Mensen die met een depressie kampen, krijgen bij het eten van chocolade diezelfde endorfines binnen. Deze stof zorgt voor een natural high, een roes die je anders enkel kunt krijgen door gebruik van drugs, maar dan met dit verschil: endorfines zijn niet gevaarlijk en bovendien zijn er geen nare bijwerkingen of afkickverschijnselen. Wat je wél kunt ervaren, is een gevoel van ontspanning, innerlijke rust en vreugde.

Zingen is dus goed voor je. Niet alleen opent het je keel, maar je hele lichaam. “Jamaar, ik kan niet zingen,” hoor ik maar al te vaak. Mijn antwoord? Als je kunt praten, kun je zingen.

Iedereen heeft zijn of haar unieke stemgeluid, met stembevrijding gaan we op zoek naar het jouwe. Door bepaalde oefeningen te doen, kun je te weten komen of er eventueel blokkades zijn waardoor je stem niet optimaal tot haar recht komt. Mensen die bijvoorbeeld geplaagd worden door onverklaarbare keelpijn, of die letterlijk een krop in de keel hebben, zitten vaak met onverwerkt verdriet, oud zeer dat maar niet verdwijnt. Ook kan er sprake zijn van een moeilijke jeugd waarbij iemand als kind  het zwijgen werd opgelegd of de mond werd gesnoerd met als gevolg dat zo iemand de stem –  zelfs als volwassene –  klein en eerder voor zich houdt.

Een sessie stembevrijding wordt vaak ervaren als het vinden van je innerlijke kind, of het totemdier dat in je DNA verscholen zit. Even vaak komt er na een tijd een indrukwekkende oerkreet naar boven, een geluid dat al jaren wachtte op bevrijding, of kom je te weten waar je al die tijd vast zat. Niet zelden wordt er iets aangeboord en geopend, en kunnen mensen hierdoor plots emotioneel worden.

Bij stembevrijding gaat het er niet om of je mooi kunt zingen, maar om hoe vrij je bent in jezelf. Kun je jezelf goed uiten? Ben je wie je wilt zijn? Wil je zingen zonder enige belemmering?

Nikkie van Lierop begeleidt je bij het zoeken naar jouw eigen stem, je eigen bevrijdende geluid.

En dan? Dan wordt er gezongen vanuit de ziel, met een stem die heelt en transformeert en verrijkt. Een stem die krachtig en zacht tegelijk is, de stem die klank geeft aan je emoties.

Individuele sessie (1 uur): 60€.

Groepssessie (2 uren):  47,50,-€ per persoon – vanaf 4 personen.

Locatie: Lethenstraat 8, 3740 Bilzen.

contacteer Nikkie